Friday, March 16, 2012

Anggerik Ke Orkid

Salam,

Sesiapa peminat pokok bunga mesti tak lepas nak tanam koleksi orkid bukan....orkid ke anggerik yer...
Mak aku panggil orkid ja...tak pernah dengar dia sebut Anggerik...
Orkid tu asal dari Orchid English yang di melayukan...hahaha

Ok jom layan Orkid aka Anggerik koleksi mak aku spesis Phalaenopsis ni jer yang tengah berbunga so aku snap jer..


 Spesis Phalaenopsis yang diatas aku tak tahu nama sebenarnya...mak aku pun tak tahu nama...aritu dia sempat cerita ada sorang Chinese minta nak beli dengan harga RM100...dia punya sayang tak jual oooo...katanya susah nak jumpa cari kat nursery pun tak jumpa.

Phalaenopsis Amabilis aka Anggerik Bulan
Yang kat atas warna putih pula Anggerik Bulan ...

Yang kat bawah ni cuba teka pokok bunga apa yer?


 Ada yang cakap pokok burung bertenggek,tapi kakak aku cakap pokok Angry Bird...huh terpengaruhla tu...

Nanti birthday mak nak cari spesis ni pulak Vanda Siti Hasmah...
 harap-harap leh jumpa kat mana-mana nursery..
Vanda Siti Hasmah




 gambar Vanda Siti Hasmah pinjam dari blog :4loveoforchids
p/s: Hobi menanam pokok bunga-bungaan ni boleh jadi terapi minda dan mengurangkan stress.

4 comments:

hidayah said...

cantik-cantik orkid nye..
:)
saya sangat suka orkid..

Cik Ina Do Do Cheng said...

akak sukalah bunga okid ni, dulu kat kampung ada tanam bunga okid. siram ngan air beras elok.okid ni tak boleh kena panas sangat.

zamri said...

Saya baru dapat anak pokok Angry Birds.
Mcmana nak jaga sampai kasi besar macam tu?
Kena letak baja? boleh tanam je kat atas tanah?

Anonymous said...

sila2 melawat kt blog simple sy http://mamamyraorkid.blogspot.com/ ~~
salam ukhwah :)
from miss myra edora

Post a Comment