Tuesday, July 24, 2012

Daging goreng bersama Cendawan Enoki

Salam,

Kali ni rajin-rajinkan diri masak daging pula, walaupun hakikatnya aku bukan     penggemar daging :)

Kalau kat tempat kejer sebelum balik mesti nak  borak-borak tanya resepi  untuk berbuka, kasi semangat sikit :)

Kalau harap nak pergi bazar ramadhan time desperate baru aku pergi ,sebab buat sakit hati saja,orang nak meniaga diaorang pun sibuk nak meniaga,harga mahal,rasa hampeh,kalau masak sendiri tak sedap pun takpa puas hati heheh.


Resepi berbuka puasa hari ke 4

Daging Goreng Bersama Cendawan Inoki






Resepinya:


Daging Lembu 100g-150g
1 peket Cendawan Enoki
1 sudu teh lada hitam
garam secukup rasa
Bahan A
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar kicap
1 sudu teh  gula

Cara-caranya:

Potong daging lembu ikut saiz suka hati, mesin/tumbuk bahan A dan perapkan daging dengan bahan A(perap paling kurang 1/2 jam,lagi lama perap lagi bagus).

Goreng daging yang telah diperap sehingga sedikit kekuningan kemudian masukkan bawang bear yang telah dimayang,Masukkan lada hitam,dan akhir sekali masukkan cendawan Enoki(Korea mari) dan perasakan dengan garam secukup rasa..Hidangkan...selamat mencuba :)

p/s: Resepi ni untuk 2-3 orang makan kalau lebih pandai-pandai la adjust yer :)



0 comments:

Post a Comment