Saturday, April 2, 2011

The Soothsayer

Salam,

Semalam selepas abis sekolah,kalut-kalut nak balik untuk sembahyang jumaat,pakcik guard tahan kereta aku,rupanya tayar pulak pancit....aduss dah la nak cepat..turun tukar tayar spare tengok tayar spare pun takdak angin....

"Cikgu u bad luck la arini...dah tayar pancit,tayar spare pun takdak angin",sorang budak ni cakap kat aku....sungguh ikhlas.....grrrrrrrr
 dah la tengah panas...kena ayat camtu plak...

Dalam nak balik aku bawa tayar pegi kedai,dok tengah tunggu betulkan tayar...tiba-tiba sorang mamat ni angkat tangan,senyum kat aku...aku pun senyum balikla...we shake hand,tunjukkan  business kad dia...owhhh the soothsayer.
Cepat-cepat aku cakap "i dun do  tilik-tilik thing ni.coz i`m muslim," he just smile back
"Its ok u just listen ,"...okla aku pun dengar....bla..bla...bla u briliant,smart,polite...semua keluarla baik-baik tentang aku....dan yang paling mengejutkan aku...satu benda yang dia cakap memang betul...
"plz be careful with one person the name start with "S" letter"...huhu memang kat tempat kerja macam ada salah faham sikit dengan orang nama mula huruf "S"ni...tapi takkan sampai tahap teruk camni...cuma aku malas layan dia ja... bla..bla..bla macam2 lagila....
dan last ayat dia.... berapa awak nak sumbang untuk saya u just write....aku pun tulis RM2....terus muka dia yang manis,puji-puji aku bagus segala bagai ni...berubah tak puas hati sebab aku bagi dia RM2....hahaha...

dia mintak aku RM10 aku cakap aku ikhlas nak bagi banyak tu ja....hahaha...muka bengang ja pastu dia terus blah.....mujur aku bagi jugak....tak satu pun aku percaya apa dia cakap kesian jer tu yang aku dengar jugak tu...
Dalam hadis yang lain Rasulullah (s.a.w) bersabda yang bermaksud:
Barangsiapa mendatangi tukang ramal atau dukun lalu dia membenarkan apa-apa yang dikatakan maka sungguh dia telah kafir terhadap apa yang telah diturunkan kepada Muhammad.
(Dikeluarkan oleh Imam Ahmad di dalam Musnadnya: 9532).

p/s: Jangan percaya ramalan-ramalan ni...yang baik datang dari Allah,yang buruk tu mungkin atas kesilapan kita...
info:Tilik nasib dan Islam

2 comments:

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Dia yang paksa orang dengar lagi boleh mintak lebih apa yang kita nak bagi. betul tu Zul Allah SWT melarang hambanya bertilik nasib.Salah satu dosa besar tu. akak tak pernah percaya tu, semuanya Allah yang tentu, kita sebagai manusia, hanya boleh berusaha berdoa dan bertawakal, akhir sekali berserah kepada Allah SWT..

Zullism said...

tula akak....berusaha,berdoa dan bertawakal,,,itu yang terbaik :)

Post a Comment