Saturday, May 14, 2011

Vampire Electric Loads : Tutup ,padam dan cabut

 Salam, 
Pernah dengar tentang Vampire Electric Loads ?

Vampire yang hisap darah tu ker?...oh tidak,bukan benda tu yer..meh aku nak citer pasal benda ni.

Apa yang kita perlu tahu?
Apa yang dimaksudkan dengan Vampire Electric Loads?
 
Vampire Electric Loads  adalah arus elektrik yang digunakan oleh alat elektrik ketika alat
berubah  kepada label yang kedudukan "off" walaupun dalam keadaan off ianya masih  menarik arus elektrik untuk melakukan fungsi-fungsi lain selain dari fungsi utama. Industri elektronik  menggunakan istilah "stand-by" untuk mod ini, walaupun alat menunjukkan label mod sebagai "mati"@off.
Senang paham kalau tutup tv tu masih menyala led kecil warna merah tu kat tv.
 
 Apa yang perlu kita buat?
 
Mendidik diri sendiri tentang hal ini dan berkongsi apa yang kita ketahui dengan orang lain.
Apabila peralatan elektrik  tidak digunakan atau ketika tiada di rumah, cabut plug dari soket.
Gunakan jalur kekuatan untuk mematikan komputer anda dan aksesorinya, peralatan hiburan rumah dan lain kumpulan peralatan elektronik setiap malam dan apabila tidak digunakan.

Sentiasa membeli peralatan
Energy Star, dan mencari peralatan yang bertanda  true"off" switch,biasanya ditemui pada peralatan elektrik dari negara Eropah.
Mendapatkan meter watt untuk menguji peralatan rumah anda, seperti P4400 Kill-A P3 International Watt.
 
p/s:Matlamat untuk dapatkan penggunaan elektrik below RM20 tak pernah tercapai walaupun aku habis berusaha jimat elektrik ni..tunggu tgk 2 bulan lg berkesan tak tips kat atas hehe.

10 comments:

blackroses said...

ingatkan puntianak tadi

Zullism said...

kira puntianak jugak tu ,,,,heheh

SRenungan said...

thank for sharing.. :)

Cik Ina Do do Cheng said...

ooo cam fax kat opis ni bila tak guna dia pegi energy saver. cik ina pun dah banyak kali jimat, tapi RM20 tu memang tak pernah umur, paling rendah pun RM40.

Sylangster Pressure said...

mmg vampire betul!
patot la bil elektrik tinggi sgt walaupun rumah kene tggl hmpr sbulan! ces! tengs for the info.

nasri said...

best tgok org letrik bawah sratus.. umah aku plg sikit pn 2ratus.. aircond punya pasal lah..haha..

decrewz said...

Bil sebelum ni x pernah lagi kena bayar, tapi untuk bulan ddepan x taulah sebab dah ada isi dalam rumah..he3

Ati Masrif said...

salam zul,

soli lama tak mai..pasai zul jarang update
n3 kak ati pun terlepas pandang je blog zul


selamat hari guru..

banyak dpt hadiah ke :)

mabk.abubakar said...

setakat nie aku tak pernah capai penggunaan bawah 20 hennget tu.. tapi tak salah guna tips yg ko bagi tu.. hehehe

APAN said...

info yg menarik ni bro...da la bil api cam nak naik...pandai sedut duit orang. haha...

Post a Comment