Friday, June 10, 2011

Alexa Ranks: Macam mana aku mendapatkan kembali? selepas merudum teruk.

Salam,

Bagi para blogger ada yang mempunyai tujuan tertentu berblog ada  yang pentingkan traffik,ada yang pentingkan ranking blog masing-masing.Tapi pada aku kedua-dua penting sebab dengan adanya traffik yang banyak sudah tentu banyak la masyuk nak-nak pada yang pasang Advertlets yang dikira kadar traffik tu...walaupun aku tak pasang Adverlets kat blog ni..heheh

Alexa ranking sebenarnya pada aku dapat mencerminkan bagaimana peningkatan prestasi blog dan memotivasikan supaya lebih gigih  dan aku siap pasang Alexa plugin dekat Firefox bagi memudahkan aku pantau setiap masa...:)

Waktu mula-mula berblog ranking Alexa blog aku naik secara mendadak dari jutaan kepada ratusan ribu dan menaik konsisten pastu selepas beberapa lama semakin jatuh dan merudum teruk..

Aku ada tips nak kongsi macam mana nak tingkatkan   Alexa ranking kasi up sket selepas merudum teruk.

  • Pastikan trafik ke blog konsisten selama seminggu apa yang aku buat aku pastikan traffik >100 selama seminggu.
  • Setiap hari pastikan ada entri baru,tapi  aku akan buat satu entri baru setiap 2 hari.
  • Patikan setiap entri dilinkkan kepada web/blog yang dasyat-dasyat ranking Alexa sebagai contoh kalau buat entri ni aku linkkan perkataan Alexa kepada website dia.

p/s: pastikan daftar blog dekat Alexa dulu baru boleh tengok ranking blog.

    20 comments:

    Scarlett O'Hara said...

    Kira bawah seribu tu kira oklah ye!

    Zullism said...

    bawah seribu tu mantap dah tu tahap blogger otai dah tu hehehe

    saya KILA said...

    Waa . Ok la tu . Tahniah ! :))

    Cik Ina Do do Cheng said...

    zul mantap tu, cik ina tak pernah guna alexa ni, lepas ini Insyaallah nak daftarlah.

    Zullism said...

    kak ina..akak mesti daftar memang memotivasikan..heheh

    ceritasekupang said...

    hebat...

    Haru Biru said...

    bagus2... tahniah2.... nak berjaya kena usaha...

    kyo_9 said...

    ooo.. camtu caranya..
    thanks for sharing..

    Bro ahmad said...

    salam
    rank sekarang 730,778 3,953 my wowww
    site linking yang tak faham
    macam mana linking tu?

    Zullism said...

    wsalam. bro ahmad...camni kalau kita buat entri..

    contoh bro ahmad buat entri pasal broben ashaari tukan maka entri tersebut dilinkkan kepada broben punya blog so itulah yang zul maksudkan dengan linking..

    contoh lain broahmad entri pasal hadiah gelas cocacola tu..letkkkan linking ke website cocacola.com sekali baru nanti bagi efect dekat kitanyer ranking alex..macamtula..heheh

    Pupel Liyana said...

    oo. begitu ;O

    BroZooL said...

    Alexa ni memang suka kalau buat post pasal website dia,pantang puji jer terus dia tingkatkan ranking kita..hehe

    syieda said...

    tringin nak dpt site income dr blog..T__T tp belom ada rezeki..xpe la..^_^

    HAFIZAL said...

    bagus...nak juga buat nanti

    gnesop.com said...

    pastikan sentiasa kekal trafik.. trafik jatuh, rank pun akan jatuh :)

    bgs sbegai motivasi..:)
    nice sharing

    Kak Aya said...

    sedang berusaha untuk up traffic tp masih jauh untuk capai 100 UV sehari....

    +akufobia+ said...

    wohh.macam tu je ke.easy.

    APAN said...

    aku pun lebih kurang ko gak la...pasang mende ni utk tau prestasi sendiri.kalo aku nak kejar rapat2 sngat pun x terdaya sebab aku bukan bloger sepenuh masa...
    kiranya mende ni bnyak membantu mengukur pencapaian blog aku...
    huhu...

    wrizuan[dot]net said...

    well donw bro....penting benda alah alexa ne..skurang2 dpt memotivasikan kita..

    eila's roy said...

    thanks for the info..

    eilaroy09.blogspot.com

    Post a Comment