Wednesday, February 16, 2011

Bijakkah Kita?:Caj RM1 ATM mesin

Salam,

Kali ni aku nak berkongsi fikiran dengan semua…maklumlah dah lega dari serangan Selesema ni macam-macam benda nak kongsi :)

Pernah tak waktu duit dari Atm tapi tak jumpa Atm bank yang sepatutnya.dan dengan gigihnya kita mencari Atm di tempat  lain..kekadang sanggup drive jauh-jauh demi nak keluarkan jugak wang dari bank yang sepatutnya.

Pernah aku ajukan persoalan ni pada member yang selalu mengamalkan tabiat sebegini.Kenapa? kerana taknak bayar RM1 caj yang akan dikenakan kepada bukan pemegang acc bank tersebut.

Jika difikirkan balik sebenarnya kita telah banyak membazir berbanding menjimatkan RM1 tersebut.Apa yang kita bazirkan?

Masa:
Sudah semestinya paling kurang 5minit kena bazirkan itupun kalau dekat.Bagi yang banyak masa ok.. no problem.

Petrol:
Banyak petrol yang perlu dibakar kalau memandu cari bank jaraknya 5km pergi balik dah 10km.Bagi yang suka memandu dan banyak fulus takdak halnya.

dan lagi satu....

Air Polution:
Sudah tentu dah drive semestinya menyumbang kepada green gas emission. Dimana ‘Green Peace’ conscious kita …heheh


Pada aku aku sanggup menyumbang RM1 pada bank tersebut,bukan sahaja cepat,jimat masa banyak benda lain boleh buat.

info:tips ATM 

p/s: Ini cuma pandangan dan apa yang aku amalkan...pendapat masing-masing buatla apapun asal anda rasa itu bagus untuk anda ...heheh

13 comments:

Danial Ikhwan Jaafar said...

setuju. haha. dan lagi senang pakai online banking. walaupun mungkin akan dicaj RM1, tapi kalau kira balik segala kos - masa, petrol, tenaga kita, lebih dari RM1 rasanya. hehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

betul zul, akak selalu pergi ATM yang terdekat je.kalau nak buat bayaran bil semua pakai online.

CouLeur de Chiqu3 said...

btter ada perncangn nk kua duit so that x terjadi g ATM yag lain,klo dalm sbln 10 kali using another bank..i lost RM10..

Plan is better thn throw ur money,save environmet too.. ;)

Jumir said...

Setuju....!!!

Zullism said...

pikir dulu sebelum buat hahahah..

blog-tips-kurus said...

kalau jaraknye 10 langkah, baik p bank kite tu. elok senaman jln kaki ni. tapi kalau berlangkah2, baik tekan Meps tu. takot da jln jauh2 then Out of Svc...hhhmmm

Anonymous said...

oo...jahatnyerr...amik saya buat cerita...!!!

AngahSayang2314 said...

4llow uu first

Ati Masrif said...

hubby kak ati bayar terus kat bank je zul

kak ati selalu nak kuar duit mesti gak nak cari
maybank...hihi..kena sejibik..huhu


Jom baca: 2 dari 5…Terharu…

ChAzStYlo said...

hahaha...u right la!!

Nizam said...

nak jimat kuar sekaligus banyak2 tapi hati2 la dengan peragut kan..
so, kesiumpulannya rancang sebaiknya.. :)

LM said...

Bukankah rm1 itu dapat kepada pencipta cip dan kemudah bankcard itu?

Anonymous said...

anak murid cikgu 4 rajin.DANISYAH HUDA

Post a Comment