Monday, February 21, 2011

Makanan Untuk Mudah Tidur

Salam,

Ada sesiapa yang hadapi masalah nak tidur malam tak....sila angkat tangan!!! hahahha
Hari ni kita akan belajar mengenai makanan yang membantu bagi mereka yang mengalami masalah tidur..


Antara makanan yang membantu melenakan kita.


Pisang
Oat
Susu
Roti Bakar

Sebab apa membantu kita tidur?

Tryptophan iaitu  salah satu  asid amino penting yang diperlukan oleh badan banyak terdapat dalam makanan ni.It's well-known for its role in the production of nervous system messengers, especially those related to relaxation, restfulness, and sleep.

Kandungan potassium dan magnesium dalam pisang pula merupakan natural muscle relaxants

Bagi yang susah tidur tu boleh la cuba ambik makanan yang kaya trytophan ni.Mana tau berkesan untuk lelapkan tidur kita ...heheh

Kalau nak lagi best makan buah ceri sebab kandungan melatonin dalam ceri iaitu sejenis chemical that controls the body's internal clock to regulate sleep.

Perlu dielakkan

Minum banyak air sebelum masuk tidur kerana dikhuatiri kita akan bangun untuk kencing pada tengah malam dan menyebabkan gangguan tidur.
Bagi yang merokok elakkan merokok kerana nicotin dalam rokok mempunyai effects yang sama seperti caffein dalam kopi.Maksudnya lagi susah tidur..
Good nite big moon,sweet dream baby...

p/s: Jangan pulak melantak banyak-banyak nanti susah tidur plak jadinya.Ambik dalam jumlah yang berpatutan yer...

14 comments:

aeshcame said...

yeay..this artikel saya suka.

Jumir said...

Ce try.....milo tabur....sah cepat tido.

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Nanti bolehlah cuba, akak ni susah nak tidur, lagilah musim panas ni.kat rumah ni oat berlambak,balance arwah ayah akak, tapi bisalah kalau oat slow je nak makan.

mye said...

time kasih brkongsi sbb rkan sy da insomnia..
nak sy try gtaw die..
huhu

Ati Masrif said...

oat dgn susu ada kat rmh..

bolehlah cuba malam ni..

nak tido lena mcm dlm gambar tu...huhu


tak pernah lupa bawa buah tangan
kalau pi rmh orang


Jom baca: BERTEMU MAN KIDAL

cik ciput said...

pisang juga sangat membantu dalam proses pencernaan..hehe

nadzirah aqilah said...

tapi kalau saya terlebih makan memang senang je mata nak lelap.. almaklumlah spesis ular sawa.. hehehe..

tapi thanks for the infO! amat berguna.. (^__^)

Abu Talib said...

Buah lain xleh makan ker sebelum nak tido :)

Hafzan Sarah said...

oww..
baru ku tahu. :)

entri terbaru: lelaki-berbau-ros

Jiji-Fify said...

oh bagus entry nih. pasni standby pisang kat bilik tidur. hihi

Saat Aku Kau Pilih

Kaseh said...

ermm betolla...mlm ni macam susah nak tido..tapi nak minum oat dah kenyang lak...

little cart00n said...

pisang mmg terbaik! :)

dyetika said...

wow ingat melatonin jew..xsgka tryptophan pown!tq 4da info dis is why i luv biochem.xpe kot minum air byak sblum tdo.klo bgun mlm trus trus tahajut!

APAN said...

baru tau pasal kegunaan pisang ni. huhu...

Post a Comment