Monday, June 7, 2010

Pulut Durian


Salam

Entri untuk minggu ini adalah berkaitan dengan ZuldanDunia di tanah kelahirannya.... huhu.....

Menjelang time cuti sekolah aku kena balik kampung....so kalau dah balik kampung tu...takkan la nak duduk umah saja kan.... kena la pegi jalan-jalan cuti-cuti kat kampung,makan kenduri,lawatan sosial ke umah member-menber....makan,tido,makan,tido,makan lagi,dan tido......huhu
Hari pertama cuti....

Pegi kenduri kawin umah member....adik member kawin....
sebelum makan kenduri singgah jap rumah kawan yang berdekatan ngan tempat kenduri.....huh...pucuk dicita ulam mendatang.....sarapan pagi....ni ha.....
Ma favorite.....awal-awal dah pekena
Pulut Durian

Biasanya...orang di sebelah utara Perlis, Kedah dan pantai timur Kelantan saja yang makan pulut dengan durian macam ni.....
Pulut kalau nak sedap mesti kukus....

tambah sedikit santan, tambah gula pasir atau gula kabung(gula kerek)....gaul rata pulut santan dan gula tadi....then makan dengan durian.....(makan beradap sambil duduk bersila )....Fuuuhhhhhhh...Sedap Gilerrrr....

Kalau dekat negeri lain makan pulut dan durian macam ni agak luar biasa bagi mereka....malah ada yang tidak boleh terima....tapi belum cuba belum tau.....Sedap....

Kalau dah makan durian mesti biasanya badan akan menjadi panas....

petua orang dulu-dulu selepas makan durian makan pula buah manggis....
sebab tulah buah manggis musim keluar sama dengan durian....manggis adalah penawar bagi durian tu....cubalah memang mujarab....

5 comments:

Anonymous said...

betul2....pulut durian sedap dimakan tambh2 lagi mggunakan tangan...( awek cun )

FaradiaNa said...

aduyai..ni yg wt lapo ni

Hairil Hasan said...

Sedap tu....mouth watering huhu...

Danial Ikhwan Jaafar said...

perghh..memang best aa makan pulut durian ni..teringat plak time mak aku selalu buat ni..aku rindu sama lu durian!!

fiq. said...

weh, serious aku tingin nak mkn pulut durian pas bce entry ko nih...
pas ni aku nak khaborkan pada mak haku lar...
tapi skunk bukan musim durian ahhhh :(

Post a Comment