Saturday, May 22, 2010

Hoarding

Salam,

Penah tak dengar perkataan ni..
"HOARDING"....
Ok kalau pernah takper...kalau tak pernah aku nak citer sket...

Hoarding(tabiat suka mengumpul barang)...ni sebenarnya tabiat yang boleh berlaku pada manusia....waaah....aku nak citer benda ni sebab aku penah alami benda ni....

Dulu waktu sekolah menengah time-time dok asrama dulu kalau baru balik dari kampung biasanya aku akan bawa balik barang-barang yang mak kirim ke asrama.......dan biasanya aku akan simpan bekas-bekas plastik yang aku bawa balik tu(boleh dianggap sampah)..simpan sebab sayang nak buang sebab barang tu aku anggap ada nilai sentimental(pelik betol)...
sampai umur 28 camtu aku masih simpan macam-macam barang...bekas kaca..botol plastik,bag plastik(paling banyak aku simpan),paper bag....n macam-macam larrr....hinggakan berus gigiyang dah kembang pun aku nak simpan....hahah...aku pun tak paham sebenarnya kenapa perlu simpan semua benda-benda tu....
selepas aku tengok rancangan OPRAH SHOW barularr aku tau yang tabiat macam aku ni memang merupakan
respon semulajadi yang tercetus disebabkan anggapan terhadap barangan tersebut mungkin berguna di suatu masa.....dan yang paling teruk Hoarding ni salah satu mental disorder obses untuk menyimpan barang-barang.....
.ouchhh...biar betol..kiranya aku ni  HOARDERS larrrr

mujur tertengok kak OPRAH punya show.....sejak dari tu aku mula buang benda-benda tak penting...tak sanggup jadi macam rumah ni.....
 Kesian..... tengok makciktu...tabiat ni memang kita tak sedar sebenarnya....

Ni petikan dari website oprah.com..Macam mana nak atasi masalah ni..kata  
Dr. David Tolin, director of the Anxiety Disorders Center at the Institute of Living at Hartford Hospital.
1. Not being able to think of a use for an object doesn't mean you need to keep it.
2. More is not necessarily better.
3. Categorize items into piles.
4. Don't overthink.
5. Learn to get past some of the imperfections—it's okay to make mistakes.
 6. Follow the "OHIO" rule: Only handle it once.
Nak tau lebih tengok kat sini....Tips to Overcome Hoarding

Sekarang ni pun aku rasa tabiat tu ada sket-sket lagi kot.....sebab tabiat ni makan masa nak ubah...
Koleksi macam ni kira Hoarding gak ker heheh.....


6 comments:

Insan Jiwang said...

hehehhe..sama je cm aku..kumpul macam2, nak buang saya, konon2.. leh guna.. tapi kekdang jadi realiti gak, bila dh jadi cikgu kH nih, semua yg disimpan tuh leh jadi projek..

Zullism said...

tularr,,time aku ajar KH dulu pun aku buat camtu :)

Syeeda Sobbihi said...

uish. mental disorder obsess tu penyakit nih. dulu masa sekolah, sy suka kumpul wrapper apollo layer cake. taktau kenape. cam comel jer. tu kes hoarding gak ker? tp skrg dah ilang dah semua wrappers tu. :)

Anonymous said...

usil mental ke hahaha....

hanaKir@ said...

aku pn suke gak kumpul cawan coke mcd 2..aku suke gak kumpul mekd nye mainan..hehehe..aaaa..ape ag ea..aku suke kumpul duet..yeah!! terbaik~

Anonymous said...

Υоuг own poѕt features veгified
necеssary to myself. It’s quitе eԁucational anԁ you're obviously quite well-informed in this area. You have opened up my own eyes for you to numerous views on this subject together with intriquing, notable and sound written content.
Feel free to visit my blog post - Xanax

Post a Comment