Monday, May 31, 2010

Walking is better than running?

Salam,

Tadi time tengah kursus bab pengurusan displin....tiba-tiba fikiran melayang dok teringat pasal waktu dulu-dulu, 6 tahun lepas time  kursus ETEMS(English Teaching in Math and Sains)...ada satu slot tu dia suruh baca satu artikel citer pasal kesihatan....macam mana tah boleh terfikir citer dulu-dulu...ishkkkkkk.

Artikel tu tajuk dia...Walking is better than running?....so ada bagus jugak aku  kongsi  kat sini mengenai kebaikan berjalan dan berlari...

Kalau kita ada niat nak jaga kesihatan  ada banyak cara sebenarnya bukan setakat berlari...malah berjalan pun boleh jaga badan(slim larrr).

Berlari lebih lasak dari berjalan...boleh meningkatkan daya tahan kardivaskular(berkaitan jantung),sebab dapat meningkatkan kadar dengupan jantung ngan cepat..dan juga berlari ni sejenis athelitic activity..Tapi dari satu segi berlari ni memberikan kesan pada kita punya joints,knees dan ankle...tapi kesan ni boleh diatasi dengan memakai kasut sukan yang sesuai...

Berjalan pulak kurang lasak, kemudian boleh dilakukan dimana-mana sahaja, berjalan jugak baik untuk pelari yang tengah recover dari sakit sendi dan yang berkaitan dengan joint problem ni...
Berjalan ni biasanya sesuai untuk yang berbadan besar.....
Dan yang best nya...
Kalau kita buat berjalan pantas(Brisk walking)
"Brisk walking burns about as many calories per mile as running"
Di Amerika berjalan ni dah jadi most popular fitness activity....so apalagi kita popularkan kat Malaysia pulak...nak tau lebih tgk sini...Walk To A Helthier You

3 comments:

faradeeba said...

skalo kat uni, banyak jalan..
sbb tu kuros.
kat umah..
hmmm

;D

.::~♥ღcik angkuh yg chumelsღ♥~::. said...

im Cik Angkuh..
i new blogger..
kindly be my follower..
tq so much..and i enjoy read your blog anyway..

mabs_pay said...

tq for de info....sgt membantu....

Post a Comment