Monday, October 11, 2010

Red Book or Buku Merah

Salam,

“It is unfortunate that most people are completely ignorant of their rights. They do not have the slightest idea of what the police can or cannot do.” ... Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz


Rasanya ramai dikalangan kita yang pernah di tahan oleh Polis bagi tujuan pemeriksaan atau ketika melakukan kesalahan bukan.
Tahukah anda sekiranya anda di tahan atau disoal siasat oleh Polis sebagai rakyat Malaysia orang awam kita mempunyai hak-hak yang perlu kita tahu ketika kita berhadapan dengan anggota Polis.

Majlis peguam telah melancarkan sebuah buku yang dekanali sebagai "Red Book atau Buku Merah" yang menerangkan beberapa garis panduankepada orang awam  ketika berhadapan dengan anggota Polis yang sedang menjalankan tugas.

Klik  Red Book untuk download buku merah tu...
boleh baca pastu ingat sebagai panduan kot-kot terjumpa Polis...huhu

Aku jumpa video ni kat Youtube.. Cuba korang tengok macam mana amoi ni berdepan dengan anggota Polis tu....kelakar pun ada..macam-macam komen orang bagi..ada yang sokong Polis tu ada yang sokong amoi tu...macm-macam


 “Polis Dan Hak-Hak Asas Anda”
p/s: Buat-buat larr muka kesian sikit kalau kena tahan :)

6 comments:

si biskut said...

bagi aku amoi tue nak tunjuk pandai tapi sebenarnya amoi tue orang yg paling bodoh dan berlagak...macam tue lar sikap rakyat malaysia..serius,aku tak kata polis tue ok ker aper,tapi amoi tue dah mencabar kerja polis.Bajingan lorr...tak respect dgn uniform.dah lar langgar peraturan.leh plak dia coret2 kat buku saman tue.hampeh amoi tue...

Ati Masrif said...

rasanya kalau ada 100 org buat cam amoi tak reti BM tu ...habislah polis malaysia ... tak boleh nak buat kerja lain ler...apapun amoi tu tetap salah..xdgr arahan polis, buat kat buku saman lg, ambil video mcm satu ugutan last kali dgr dia kutuk this malaysia police...oohhh tolong ler ...tak kuasa den...gi le negara lain...;P

Ati Masrif said...

ni hubby kita suruh sambung...bila susah ke..problem ke...POLISS MALAYSIA juga dia carikannnn...sbb dh tgl kat Malaysia...Kwang..kwang...(emo..ni...hehehe)

kak ina mail said...

alah , bestlah korang dapat tengok video tu.kat tempat akak kosong je.apa-apa pun undang-undang kena patuh.

Zullism said...

ati:betol tu nanti dah susah2 baru nak cari polis
kak ina: akak boleh tgk kat youtube akak..

Danial Ikhwan Jaafar said...

aiseh..tak boleh tengok video ni. =/

Post a Comment