Tuesday, November 30, 2010

Oh Credit Card!!!

Salam,


Bagi mereka yang teringin nak pakai kredit card disini aku ada beberapa nasihat...


Aku bagi fakta yang manis tentang credit card..
  1. Anda berasa bangga apabila mempunyai credit card.deruan hormon adrenalin menderau dengan banyaknya bila anda menurunkan tandatangan nak-nak apabila awek2 memerhatikan dari jauh..
  2. Anda berasa ghairah untuk memohon credit card sebab nak nampak hebat
  3. Anda akan selalu berasa ada duit selagi credit tak mencecah had limit...padahal anda akan berhutang sewaktu berbelanja
  4. Anda secara tidak langsung berdaftar dengan "along" berlesen.
Fakta pahit tentang credit card...
  1. Anda mula keguguran rambut setiap hujung bulan.
  2. Telefon akan berdering setiap hari sekiranya tidak dapat menyelesaikan baki minimum..
  3. Keterhutangan menyebabkan anda dilanda kemurungan bila tak boleh bayar minimum..
  4. Menjuruskan anda makan maggi pada awal bulan..duit dah abis bayar hutang.
Sebenarnya banyak lagi pro and con dalam menggunakan credit card tetapi kalau nak pakai juga silakan...kemudian ingat balik fakta yang aku berikan betul atau tak...?


Info tentang credit card Dos and Donts

p/s:Tapi credit card penting jugak time sesak-sesak..:)

Use ur Credit Card Wisely..

13 comments:

Ati Masrif said...

salam zul.

kami sekeluarga mmg tak guna C.Card

senang cite..ada duit..jln2
takda duit..duk diam2
utk emergency..ada saving for that

Zullism said...

itu yang betul kak..CC tu ahlong dalam senyap kak..:)

Dark Half said...

credit card mmg berguna esp kalau nak beli flight ticket,etc.tapi problemnya, byk yg menyalahgunakan.tu pasal byk kes bankrap di usia muda

aku penah ada kredit card tp dah cancel sume, aku guna prepaid card.berguna utk on9 transaction

kak ina mail said...

akak dah lama nyahkan dalam hidup akak. sekarang orang bank asyik tel, tawarkan kad kredit.akak cakap, saya dah balck list, tak boleh apply.habis cerita.

Zullism said...

dark half:memang ramai budak2 muda yang bankrup pasal benda ni
kak ina:boleh gunala tip akak tu..saya selalu jugak datang bank macam2 nak offer...black list yer..heheh

Danial Ikhwan Jaafar said...

haha saya lagi suka debit card. masa belajar dulu, memang seronok je guna. ada duit guna. takde duit dok diam2 =P

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...
This comment has been removed by the author.
♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

prefer cash kot!
senang!
ade duit shopim.tak de duit,diam2 kt umah~

btw..

visit n do folo me yeah~

http://owlkieranaa.blogspot.com/

tq~

NoorGie said...

nak pakai CC kenala belajar bersabar..aau yang boros2..baik jangan pakai..menyusahkan diri sendiri je...pakai cash lagi bagus..kita tahu berapa rm kita dah belanja..berapa rm lagi kita ada..yang penting kita tak dak hutang CC

ayulunera said...

btol..btol....banyaknye negatif dari positif kad kredit ni....

thomas said...

baguslah kalau semua card credit ada feature mcm tu,boleh kurangkan pemakaiannya.

Nazo said...
This comment has been removed by the author.
Nazo said...

Ada baik buruknya;

kawal penggunaan mengikut kemampuan kita. bila guna lebih dari kemampuan itu yg tak betul.

Post a Comment